Нов състав на Военно-апелативния съд оправда 38-годишния бивш младши сержант от бригада

...
Нов състав на Военно-апелативния съд оправда 38-годишния бивш младши сержант от бригада
Коментари Харесай

Оправдаха командоса, убил полицай заради дознателката Люба

Нов състав на Военно-апелативния съд оправда 38-годишния някогашен младши сержант от бригада " Специални сили " в Пловдив Ангел Желязков, който преди 5 години намушка с нож и аргументи гибелта на 45-годишния служител на реда Добромир Лазаров.

Това е трето разглеждане на делото от апелативните магистрати под пагон, откакто през юни 2020 година различен състав на съда призна за почтен командоса и анулира напълно ефикасната му присъда, наложена от Военния съд в Пловдив. Така делото стигна до Върховния касационен съд, който през декември 2020 година върна делото за ново разглеждане от различен състав на Военно-апелативния съд в София.

През октомври 2021 година различен състав на Военно-апелативния съд реши, че Ангел Желязков е бил атакуван и е намушкал Лазаров при превишаване на рамките на неизбежната защита. Апелативните съдии регистрираха, че подсъдимият е съдействал на следствието, съжалява за стореното и директно след случая е опитал да помогне на Лазаров, като притискал раната му до идването на лекарите и по-късно оказал помощ за качването му в колата за спешна помощ. Затова той беше наказан условно на година и половина затвор с 3-годишен изпитателен период.

В края на предходната година обаче Върховен касационен съд още веднъж анулира присъдата и върна делото.

Ангел Желязков е обвиняем за това, че на 21 май 2018 година към 1 часа в Пловдив посредством нанасяне на един удар с нож в региона на сърцето, съзнателно е умъртвил служителя на Министерство на вътрешните работи Добромир Лазаров от Сопот, като убийството е осъществено по изключително непосилен за убития метод.

Причината за абсурда с драматичен край сред двамата мъже е дамата, с която Ангел живеел - 32-годишната тогава дознателка от полицията в Карлово Люба Алексова. Докато военният бил на задачи в чужбина, дознателката се сближила с служителя на реда от Сопот. Във съдбовната вечер Алексова и Желязков се прибирали към жилището в пловдивския кв. " Кючюк Париж ". Пред блока обаче дошъл и Добромир, който настоял с Ангел да се схванат " по мъжки ". Избухнал скандал, при който военният командос извадил нож и го забил в гърдите на противника си. Пострадалият е закаран с кола за спешна помощ жив в УМБАЛ " Св. Георги ", само че по-късно е умрял.

Мотивите към новата - трета подред - присъда на втората инстанция още не са оповестени, само че явно този състав приема освен, че Желязков е работил при неизбежна защита, а не е превишил и рамките ѝ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР